Turismul intre Romania si Israel are un specific aparte si se refera la ce reprezinta Israelul pentru Romania ,in general pentru lumea crestina ,si ce reprezinta Romania pentru Israel,locul de unde au provenit aproximativ 600.000 de cetateni ai Israelului.

Tinand cont de acesti factori turismul intre cele doua tari s-a dezvoltat continuu ,ajungand ca in 2019 peste 200.000 de cetateni romani sa viziteze Israelul ,ajungand a sasea tara ,ca numar de turisti ,care viziteaza Israelul si prima din fostele tari socialiste ,depasind pentru prima data Polonia.Incepand cu 2020 si pana in prezent activitatea turistica a fost sistata.

Din Israel au fost un numar de aproximativ 100.000 de intrari ,dar din pacate turisti au fost in jur de 30.000,diferenta fiind reprezentata de cetatenii israelieni care au afaceri in Romania si care pleaca joi sau vineri dimineata si se intorc duminica seara.

Turistii romani care viziteaza Israelul sunt in marea lor majoritate pelerini ,care merg la locurile sfinte ,mai ales ca aici se regasesc foarte multi romani, care au participat activ la pastrarea si dezvoltarea crestinismului, prin munca si credinta lor.Am sa-mi permit sa prezint doar cateva din aceste locuri si implicarea romanilor .

1.Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul”

Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Iudeii ,numit si   Waldi Kelt,este o manastire ortodoxa foarte veche,in care se pastreaza moastele Sfantului Ioan Iacob de la Neamt,numit si „ Hozevitul”. Manasirea sfantul Gheorghe Hozevitul este sapata intr-un perete de stanca ,pe locul unei stravechi asezari monahale ,de la inceputul secolului al V-lea .Asezamantul se afla la o distanta de numai 20 km de Ierusalim ,pe drumul ce se indreapta catre ierihon ,si a fost construita pe partea nordica a paraului Kelt (paraul biblic Cherit-Chorath)

2.Muntele Tabor-Schimbarea la Fata

Muntele Tabor (Schimbarea la Fata) pentru a vizita manastirea ortodoxa „Schimbarea la Fata”, aflata la o distanta de aproximativ 27 km de Nazareth (30 min). Biserica existenta acum a fost reconstruita prin stradania Arhimandritului Irinarh Rosetti si a ucenicului sau Nectarie Banu, incepand cu 1859, cei doi calugari traind in sihastrie din 1843 in ruinele vechii manastiri bizantine, care din secolul al XII-lea ajunsese cu totul pustiita. Biserica Manastirii Schimbarea la Fata a fost terminata de Nectarie Banu, deoarece intre timp, Irinarh trecuse la cele vesnice in data de 26 decembrie 1863

3.Biserica Sfantul Gavriil din Nazareth

Pentru orice român care ajunge în Biserica „Sfântul Arhanghel Gavriil“ din Nazaret bucuria este întregită de faptul că frescele care împodobesc pereţii sfântului lăcaş au fost pictate de cei trei fraţi români Mihai, Gavril şi Nicolae Moroşanu.

Când ajungi în oraşul copilăriei Domnului Iisus rămâi ancorat undeva între prezent şi ancestral, iar harul ce se cerne, ca pretutindeni în Ţara Sfântă, coboară ca odinioară întru întâmpinarea Bunei Vestiri. Nazaretul în sine te face să simţi prezenţa arhanghelilor între grandoarea bazilicii catolice şi spiritualitatea profundă a bisericii ortodoxe, înălţate pe locul izvorului unde Maria Fecioara s-a întâlnit cu îngerul, atunci când acesta i-a vestit naşterea cea mai presus de fire.

Profilul turistilor israelieni

Turistii israelieni ,care viziteaza Romania sunt impartiti pe grupe foarte bine stabilite:

-Turisti israelieni care provin din Romania sau urmasi ai lor ,cunascatori ai limbii romane.Acestia vin cunoscand foarte bine tara si vin la tratamente ,sa viziteze zonele tineretii ,sa revada zone sau sa cunoasca noi zone ,pe care nu le-au vizitat cand locuiau in Romania.

– Turistii de sfarsit de saptamana , care vin sa viziteze Bucurestiul ,sa manince mancare romaneasca ,sa faca cumparaturi sau chiar sa vada spectacole de teatru si muzica clasica.In aceasta grupa,de sfarsit de saptamana, sunt si jucatorii de cazinou.

– Turistii care vin in vizita la studentii israelieni care invata in centrele universitare din Romania.

Tinand cont de aceste tipuri ,rezulta profilul turistului israelian.

Principalele atractii fiind statiunile montane, cele balneare si cazinourile. Cele mai cautate sejururi de catre turistii israelieni in Romania sunt cele de o saptamana.

Profilul turistului israelian cel mai des întâlnit ce vizitează România este următorul:

este un turist din toate categoriile de vârstă:

-turiştii de vârsta a treia, trecuţi de 60 ani,interesaţi de vizitarea locurilor de naştere şi ofertele balneare;

– turiştii de până în 35 ani sunt atraşi de turismul activ şi de aventură; turiştii familişti cu 2-3 copii:

cu vârste de 35-50 ani sunt atraşi de conceptul all-inclusive şi de excursii scurte, strict în jurul hotelului şi oraşului unde sunt cazaţi.

De asemenea turistul israelian are o situaţie economică medie si cumpără   organizate de 6-8 zile.

Turistul israelian este interesat de circuite culturale care includ castele, palate, cetăţi,dar doar daca sunt legate şi apropiate fizic de motivul principal al deplasării sale în România.

-un alt segment de turişti israelieni este cel de City – Break, respectiv cei

care sunt preluaţi de către diverse cazinouri din România, asigurându-le toate

serviciile de cazare şi masă, inclusiv excursii în zonele apropiate Bucureştiului.

Profilul turistilor romani

Referitor la România si la turistii care se deplaseaza in Israel ,a devenit principala țară din regiune ca sursă de turiști pentru Israel, depășind chiar și Polonia, țară care a condus  constant in clasamentul clasamentul din ultimii ani.

Interesul românilor pentru Israel continuă să crească, deoarece numărul de turiști din 2018  a depășit deja ținta de 100.000 stabilit ca obiectiv pentru sfârșitul anului ,in 2019 fiind de aproximativ 200.000.

Conform celor mai recente date ale Ministerului Turismului Din Israel,numarul turistilor romani care au vizitat Israelul  in 2018 a fost de peste 100.000 ,cu 35 % mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent si de doua ori mai mare fata de perioada din 2016.Anul 2019, in octombrie ,aproape 200.000 de roamani au vizitat Israelul ,ceea ce inseamna  un nou record.

Vacanța turiștilor români în Israel durează în medie cinci zile și include cazare în Tel Aviv și excursii de o zi la Ierusalim sau la Marea Moartă,marea majoritate fiind formata din grupe de pelerini. Bugetul de călătorie al turiștilor români este de 120-150 USD pe zi, care include transport, cazare, mese și cumpărături.

În fiecare săptămână, peste 40 de zboruri pleacau in 2019, de la București la Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.

                                

Propuneri pentru dezvoltarea turismului intre Romania si Israel

 

Pentru a face propuneri in vederea dezvoltarii turismului intre Romania si Israel trebuie sa analizam factorii care influenteaza activitatea turistica si trebuie sa tinem cont de specificul celor doua tari : Romania si Israel.

În cele din urmă, vom analiza problemele și tendințele serviciilor de călătorie, atât acasă, cât și în străinătate.

Componente ale serviciilor de călătorie

În timp ce aplicarea funcțiilor serviciilor de călătorie este structurată în mod diferit în întreaga lume, există câteva tipuri de bază de servicii de călătorie în fiecare destinație. În esență, serviciile de călătorie sunt acele procese utilizate de oaspeți pentru a rezerva componente ale călătoriei lor. Să explorăm mai detaliat aceste servicii.

O agenție de turism este o afacere care operează ca intermediar între industria de turism (furnizor) și călător (cumpărător). O parte din rolul agenției de turism este de a comercializa excursii și vacanțe complete pentru călătorii potențiali. Agenția poate funcționa în continuare ca broker între călător și hoteluri, închirieri de mașini și companii de turism (Goeldner & Ritchie, 2003). Agențiile de turism pot fi mici și private sau pot face parte dintr-o entitate mai mare.

Un agent de turism este punctul de contact direct pentru un călător care cercetează și intenționează să achiziționeze pachete și experiențe prin intermediul unei agenții. Agenții de turism se pot specializa în anumite tipuri de călătorii, inclusiv destinații specifice; aventuri în aer liber;  tren, croazieră, ciclism sau tururi culinare, pentru a numi câteva. Aceste specializări pot ajuta călătorii atunci când au nevoie de sfaturi despre călătoriile lor. Unii agenți de turism operează la o adresă fixă, iar alții oferă servicii atât online, cât și la o locatie fixa.. Călătorii pot apoi să poarte conversații față în față cu agenții lor și să le ajungă și prin telefon sau prin e-mail. Agenții de turism au, de regulă, o diplomă sau un certificat specializat în serviciile de agent de turism .

Astăzi, călătorii au opțiunea de a cerceta și rezerva tot ceea ce au nevoie online, fără ajutorul unui agent de turism. Întrucât tehnologia și internetul sunt folosite tot mai mult pentru destinațiile de pe piață, oamenii pot alege acum să rezerve tururi cu o anumită agenție sau agent, sau pot fi călători pe deplin independenți (FIT) , creându-și propriile itinerarii.

Incepand cu 2016, au aparut probleme legate de achizitionarea directa a serviciilor de turism ,mai ales in cazul circuitelor.

În cele din urmă, guvernele intervin, deoarece consideră OTA-urile (agentiile de turism online) ca o barieră pentru colectarea veniturilor fiscale complete pe cazări și transporturi vândute în jurisdicțiile lor. OTA percepe frecvent comisioane mari pe prețul de vânzare cu amănuntul al componentei; Cu toate acestea, achiziționează aceste produse cu o reducere, remițând guvernului numai porțiunea colectată în sumă mai mică. Cu alte cuvinte, OTA pune în evidență diferența dintre impozitele colectate și impozitele remise (Associated Press, 2014).

Unii consideră că această practică scurtează destinația care este în cele din urmă responsabilă cu furnizarea experienței turistice. Aceste comunități se bazează pe veniturile fiscale pentru a plăti infrastructura legată de experiența vizitatorilor. Procesele recente, inclusiv unul din statul Montana împotriva unui grup de OTA, au evidențiat această provocare. Până în prezent, instanțele s-au confruntat cu OTA, trimițând mesajul că aceste companii nu sunt responsabile pentru colectarea taxelor,dar cei care au avut de suferit au fost : industria turistica,agentiile de turism si chiar turistii.

Problemele apar nu numai la vanzarea online a pachetelor turistice ci si la vanzarea prin agentii de voiaj.

De aceea pentru a avea succes, turismul european are nevoie de un cadru de reglementare care încurajează inovația și adăugarea de valoare. În timp ce protecția împotriva insolvenței este de dorit, ce grad de protecție specifică sectorului este necesar? Cum va fi evaluat succesul noii directive? S-a dezvoltat pe scară largă protecția generală a consumatorilor, prin legislație, asigurări și protecția cărților de credit. Regulamentul UE privind pasagerii aerieni din 2004 prevedea compensații în cazul refuzului de îmbarcare, anulare sau întârziere lungă. Cauza pentru protecție specială pentru pachetele care nu includ o componentă de călătorie semnificativă rămâne neprobată.

Alegerea unui operator de turism poate fi o experiență descurajantă pentru oricine care nu are experiență în acest sens. Planificarea unei călătorii cu un operator de turism este foarte recomandată pentru a vă ajuta să beneficiați la maxim de vacanță. Un operator de turism va face toată munca grea și trebuie doar să vă împachetați gențile și să vă bucurați!

Iată 10 dintre cele mai bune sfaturi pentru alegerea unui tour operator:

  1. Obțineți recomandări de la persoane pe care le cunoașteți. Este posibil ca mulți dintre prietenii tăi să fi călătorit deja în excursii folosind un tour operator
  2. Decideți tipul de vacanță pe care îl doriți – activ, timp liber, vizitarea obiectivelor turistice, religios etc.
  3. Efectuați o căutare pe internet pentru operatorii de turism din țara dvs. la alegere
  4. Accesați site-urile web operatorilor de turism și vedeți dacă oferă tipurile de tururi de care sunteți interesat. Majoritatea operatorilor de turism oferă o gamă largă de tururi, iar unele sunt specializate doar în anumite tipuri de tururi.
  5. Verificați credibilitatea și fiabilitatea operatorilor de turism. Verificați dacă au o pagină Web, Facebook și dacă există recomandări și feedback pozitiv din partea celorlalți.
  6. Alegeți unul dintre operatorii de turism care vă apelează și contactați-i.
  7. Cei mai mulți operatori turistici vor avea o selecție de exemple turistice disponibile pe site-ul lor web, dar dacă nu solicită o broșură a tururilor lor.
  8. Aruncați o privire la pagina „despre noi” de pe site-ul lor web, unde veți putea găsi informații precum Ce servicii oferă, câți ani de experiență are compania și dacă compania are sucursale,reprezentanți în alte țări sau contracte cu agentiidin tara unde doriti sa ajungeti. Toate aceste informații vă ajută să vă oferiți o idee despre cât de profesionist este operatorul turistic.
  9. Asigurați-vă că operatorul dvs. turistic va fi ușor accesibil atunci când este necesar.
  10. Aflați dacă operatorul turistic poate aranja toate aspectele turului. Un operator de turism bun va putea să se ocupe de toate amenajările de teren pentru dvs., inclusiv transferuri, hoteluri, ghid turistic și transport.

Avand toate aceste probleme rezolvate trebuie sa ne aplecam asupra posibilitatilor de dezvoltare a turismului intre Romania si Israel.

Pentru inceput sa analizam ce si-a propus Ministerul Turismului din Israel sa intreprinda impreuna cu industria turismului si agentiile de turism.

  1. Aeroport nou în Eilat

Aeroportul Ramon din sudul orașului Eilat este în sfârșit deschis incepand cu  anul 2019. Aeroportul este situat pe Valea Timnei și, mai mult decât este o împrejurare uimitoare, designul și arhitectura clădirii este una dintre cele mai  frumoase. Noul aeroport va avea un impact mare asupra turismului din regiune,el este menit să înlocuiască  vechiul aeroportul Eilat,  situat în centrul orașului. Noul aeroport Ramon va facilita zborurile interne din Tel Aviv și Haifa, precum și zborurile low-cost și charter în lunile de iarnă din Europa.

  1. Nou tur urban în Tel Aviv

Cum din ce în ce mai mulți călători sunt interesați de turul Tel Aviv, suntem încântați să oferim Urban Tel Aviv Tour o combinație de arhitectură, street art și mâncare. Turul complet de mers explorează numeroasele clădiri Bauhaus situate în tot Tel Aviv -ul și o plimbare prin faimoasa piață Carmel cu probe alimentare cu arome autentice. Turul include, de asemenea, o explorare a artei de stradă găsită în partea de sud a orașului, aruncând o privire spre graffiti și arta stradală găsită în întregul oras și o înțelegere mai profundă a sensului din spatele operelor de artă și descoperirea Tel Aviv printr-o  excursia pe jos este o experiență minunată.

 3.Restaurante noi în Tel Aviv și Ierusalim

Israelul este o destinație culinară care servește unele dintre cele mai proaspete mâncăruri, cele mai inovatoare din Orientul Mijlociu. De la arome tradiționale și autentice, până la combinații creative și neobișnuite, restaurantele din Tel Aviv și Ierusalim

  1. Evenimente noi

Icepand cu anul 2019 , pentru a promova  actiuniunile culturale s-a infiintat pagina Israel Events pentru concertele și evenimentele viitoare din Israel si astfel sa ai timp sa-ti programezi deplasarea in Israel.  Comedie, artă, dans, muzică, festivaluri și multe altele, întotdeauna se întâmplă ceva, pe care le poti afla pe aceasta pagina .

5.PARCURI NATURALE IN ISRAEL

Ramon Crater

Chiar mai la sud, în deșertul Negev, este fascinantul Ramon Crater, cel mai mare crater de eroziune din lume. Un fenomen unic, craterul s-a format pe măsură ce apele unui ocean care a acoperit zona cu peste 200 de milioane de ani în urmă au început să se retragă. Astăzi se întinde pe 40 de kilometri. Singura priveliște merită călătoria, deși există o mulțime de aventuri de pornit. Plimbați-vă, plimbați-vă sau faceți un tur de jeep de-a lungul craterului pentru a obține o privire mai atentă asupra formațiunilor de rocă unice.

Pentru o experienta unica, de-a lungul noptii,petreceti noaptea sub lumina stelelor sau intr-un cort beduin din, campingul Be´erot.

Rezervația naturală Banias

Surpriza vă așteaptă la Rezervația naturală Banias, situată în Galileea Superioară, la baza Muntelui Hermon. Banias este un izvor de 3,5 kilometri care duce la cea mai mare cascadă din țară, iar rezervația din jur este o afișare de frumusețe naturală senină, cu o istorie la fel de captivantă. Urcați prin păduri și descoperiți Peștera Banias, construită pentru zeul grec Pan, după care a fost numit izvorul. Explorați ruinele din apropiere ale templului roman, construite de regele Irod în cinstea lui Augustus Cezar și culminați călătoria dvs. cu câteva pitasuri druze proaspete(pita mediteraniana) . Cele mai bune anotimpuri de vizitat sunt iarna și primăvara, când nivelul apei este cel mai ridicat.

Gan HaShlosha (Grădina celor trei)

Numit în amintirea a trei bărbați din Fondul Național Evreiesc care au murit cercetând pământul Israelului în 1938, Gan HaShlosha este un parc de lângă poalele Muntelui Gilboa, numit cândva de Time Magazine drept unul dintre cele mai bune parcuri naturale din lume. Izvoarele termale Sachne sunt principalele atracții – vizitatorii se bucură de apele lor care rămân la 28 ° C tot anul. Vă recomandăm să ajungeți dimineața devreme pentru a asigura o masă de picnic, cu o baie în izvoare și apoi vizitați muzeul arheologic al site-ului, care prezintă artefacte grecești, egiptene și persane antice. Dacă aveți timp, opriți-vă pe „Gan Garoo”, parcul australian din apropiere, pentru a vedea canguri, koala și wallabies.

Ein Gedi

Îndreptați-vă la vest de malul Mării Moarte și vedeți Ein Gedi, unul dintre cele mai populare site-uri de drumeție din Israel. Această oază este o sărbătoare pentru ochi, care prezintă două izvoare cu apă care curge tot timpul anului, o flora incredibil de diversificată, turme de ibex și, dacă aveți noroc leopardul, observat în mijlocul unui deșert. Ein Gedi a fost stapanit de evrei cu peste o mie de ani în urmă, începând cu secolul al VII-lea î.e.n., cunoscut atunci pentru datele și parfumurile sale. Rămășițe din această perioadă pot fi văzute și astăzi, inclusiv podeaua mozaic a unei vechi sinagogi și componente ale sistemelor de irigații vechi.

Grotele de la  Rosh Hanikra

În vârful de nord-vest al Israelului, în singurul punct în care marea întâlnește stâncile, este locul unde veți găsi fermecătorul sit turistic Rosh Hanikra. Site-ul este potrivit pentru toate vârstele și este recomandat tot anul!

Ce este nou pe site?  Marea de un turcoaz uimitor și am adăuga noi atracții care vă vor face vizita și mai bună. Vino la Rosh Hanikra pentru o experiență captivantă, unică!

Telecabina, care este cea mai abruptă din lume, duce vizitatorii în jos pentru o întâlnire fascinantă cu grotele mării. Priveliștea de la telecabină este uluitoare și acesta este doar începutul.

Grotele – un fenomen natural spectaculos

Calea de mers în inima falezei expune vizitatorii la grote, care – mai simplu spus – sunt peșteri de mare. Grotele s-au format în urma cutremurilor subterane care au rupt goluri deschise în interiorul patului. Încet, apa de ploaie a pătruns în aceste rifturi, formând tuneluri și peșteri care au continuat să se extindă din cauza valurilor care au lovit cu putere stâncile. Vino să le arăți copiilor o lume magică cu o natură spectaculoasă în toată splendoarea ei.

Spectacol sunet și lumină

Vizitatorii sunt tratați de un film simplu, fascinant, care descrie marea, munții și ce au de oferit. Afișajul audiovizual este potrivit pentru toți vizitator

Sâmbătă, micul tren iubit de copiii de toate vârstele te duce într-o frumoasă plimbare de-a lungul promenadei pe mare până la Achziv și înapoi. Un ghid turistic vă va povesti pe durata călătoriei, care durează aproximativ 40 de minute. Trenul nu funcționează iarna

PARCUL MARITIM EILAT

Experimentați viața la mare sub apă, fără a vă uda în Parcul marin al Observatorului Subacvatic din Eilat. Cu vastul recif de corali care se desfășoară de-a lungul Mării Roșii din Eilat , nu este de mirare că acesta este un site atât de popular. Sute de mii de oameni vizitează parcul în fiecare an, încântați să observe și să afle despre viața marină chiar sub suprafață. Studenții și cercetătorii folosesc de asemenea acest parc ca centru informațional și locație pentru a efectua cercetări.

Există o varietate de afișaje diferite în Parcul marin al Observatorului Subacvatic pentru a fi explorate în timpul vizitei. Urmărește țestoasele sau oprește-te lângă acvariul de pești rarI pentru a vedea o colecție interesantă de pești și corali. Există și o stație de fotografie, numită Photo Aquarium. Pentru o taxă suplimentară, vizitatorii se pot plimba cu Coral 2000, o barcă cu fund de sticlă care pleacă din parc și înapoi peste reciful de corali.

Cea mai nouă adăugare a Parcului marin al Observatorului Subacvatic este Lumea rechinilor. Cu o suprafață de 1000 m2, este cea mai mare piscină de rechini din Orientul Mijlociu. Acest complex are trei părți. În cadrul primei ferestre, vizitatorii vor vedea o piscină care are 18 rechini, morsi, lilieci și mii de pești. Punctul culminant al complexului este tunelul transparent, lung de 15 metri. Obțineți o privire reală, în timp ce rechinii și alte vieți marine înoată deasupra. Este dificil să te apropii de pește fără să te uzi. Ultima parte include un centru de vizitatori în care vizitatorii pot afla mai multe despre viața marină care trăiește în Marea Roșie.

Parcul marin al Observatorului Subacvatic este unul dintre cele patru parcuri deținute de Coral World International. Celelalte parcuri sunt situate în Perth, Australia; Maui, Hawaii, SUA; și Palma de Majorca, Spania.

5.Puteri vindecătoare ale Mării Moarte

Cleopatra știa despre proprietățile vindecătoare de la Marea Moartă în urmă cu mii de ani. Astăzi, aceleași rezultate unice sunt încă căutate de către persoanele care caută o vindecare de lungă durată de afecțiuni cronice incurabile, cum ar fi psoriazisul, astmul și artrita.

O ședere de 14 până la 28 de zile permite soarelui și mineralelor din acest loc cel mai jos de pe Pământ să-și lucreze magia,marginea Mării Moarte filtrează razele ultraviolete ale soarelui, „așa că primești doar UVB„ bun ”, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în altă parte a planetei.”

Numită Marea Sărată în ebraică – este de 27 de ori mai sarat decât Marele Salt Lake din Utah. „Din cauza căldurii din aprilie până în octombrie, mineralele și vaporii din ele cresc, iar asta te relaxează și îți îmbunătățește respirația și digestia. Apa trage de fapt toxinele din fiecare organ. Pentru artrită, namolul bogat în minerale este cel care face minuni. ”

Pentru Romania avem posibilitatea de a oferii turistilor din Israel ,noi oportunitati sau oportunitati mai vechi ,dar la alte standarde

.Spectacolul de apa ,lumini si muzica oferit de cele mai frumoase fantani arteziene.

Recunoaşterea internaţională din partea Academiei Recordurilor Mondiale vine la un an de la lansarea spectacolului de apă, muzică şi lumini „Simfonia Apei”, ce are loc în fiecare week-end în centrul Capitalei. Până în prezent, au avut loc 70 de show-uri „Simfonia Apei”, la care au asistat peste 219.000 de turişti şi bucureşteni. Potrivit worldrecordacademy.org, fântânile bucureştene din Piaţa Unirii, redeschise în anul 2018 după un amplu proces de reabilitare implementat de Apa Nova, în baza obligaţiilor asumate prin contractul de concesiune cu Primăria Capitalei, sunt primele fântâni urbane care beneficiază de echipamente şi tehnologie de ultimă generaţie, la nivel european.

Palatul Parlamentului

Inclusa in majoritatea brosurilor turistice care prezinta Bucurestiul, Palatul Parlamentului este probabil cladirea romaneasca despre care au auzit cei mai multi straini.

Rivalizand cu Pentagonul, celebra baza de lansare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral si cu piramida lui Quetzalcoatl din Mexic, Palatul Parlamentului este mentionata de trei ori in Cartea Recordurilor: este a doua cea mai mare cladire administrativa de uz civil din lume (dupa Pentagon), de asemenea este cea mai scumpa cladire  si cea mai grea cladire de pe mapamond.

Delta din Bucuresti sau Delta dintre blocuri

Daca cineva ti-ar spune cineva ca in mijlocul Bucurestilor exista o delta ,l-ai crede?

Problabil ca nu si ai zice despre el ca a vaut prea multe filme sau ca viseza

frumos,In realitate in eroare esti tu : Delta Vacaresti este primul parc natural urban din Romania.Cum a aparut aceasta delta iti spunem acum:

Ceausescu dorea sa construiasca acolo un complex grandios,cu sala pentru sport si pentru congrese cu 12.000 de locuri.In 1986 totul era pregatit si lucrarile au demarat cu construirea unui dig.

Digul,care inconjoara lacul , a fost insa salvarea deltei, pentru ca dincolo de beton si de ochii oamenilor din industria imobiliara (nemultumiti ca zona era prea mlastinoasa pentru a se putea construi ceva) s-a dezvoltat un ecosistem unic, in care traiesc nestingherite aproape o suta de specii de pasari, unele dintre ele unice, protejate in intreaga Europa. Nu le putem enumera pe toate, insa merita amintit starcul-rosu, cormoranul-mic, rata-rosie si eretele-alb.

Transalpina

Drumul si-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (tara de dincolo de munti), cum era numita in vechile texte si harti latinesti Tara Romaneasca, si e supranumit “Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1935, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala. Desi este mai inalta mult mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul, este mai putin cunoscuta pentru  ca, Transalpina, cu toate ca este catalogat  drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata. Transalpina a fost construita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa care a fost data uitarii de autoritatile romane. Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs cu masini normale a  ajutat Transalpina sa-si pastreze  neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care s Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”,[2] trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m). e poata ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor

Sighisoara

Puține s-au schimbat aici în ultimele 8 secole, dar totul s-a păstrat într-o stare perfectă. O fereastră spre viața medievală, un loc romantic, cu străzi înguste și case fermecătoare – toate acestea fac din Sighişoara un oraș bogat în cultură și istorie.

La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, SANDOVA. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici. Peste vechea asezare dacica de la Sighisoara romanii au ridicat alta in veacul I e.n. Locul era bine ales deoarece forma un fel de raspantie a drumurilor din centrul Transilvaniei. Identificarea afost facuta pe platoul numit “Podmoale” din imediata apropiere a orasului de azi.

Cetatea Sighișora este centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, județul Mureș, România. Construit în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi, ea este locuită și în prezent.,fiind una din putinele cetati inca locuita, din lume.

Un  reper istoric este Casa Vlad Dracul, mai exact, casa tatălui lui Vlad Țepeș.(Domnitorul care a inspirat legenta lui Dracula) Se crede că domnitorul român s-a născut aici în anul 1431, dar nu există nicio dovadă concretă care să susţină acest fapt.

Salina Turda

Salina Turda constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se împleteasca armonios aici. Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai îndepartate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice.

Cetatea Alba – Iulia

Fortificația bastionară de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Din start spunem că e bine ca în Cetatea Alba Carolina să ajungeţi înainte de schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, adică înainte de ora 12:00. Mai cu seamă că în week-end se trag şi salve de tun!

Ce se poate vizita la Alba Iulia într-o singură zi? Un răspuns la această întrebare cuprinde obligatoriu Porţile Cetăţii, cele două catedrale, Traseul celor Trei Fortificaţii, celula lui Horea, Muzeul şi Sala Unirii. O cafea se poate servi la terasele din Piaţa Cetăţii, iar un prânz ”medieval” poate fi servit la un restaurant cu specific.

Turismul între România și Israel reflectă legăturile istorice și culturale profunde dintre cele două țări. Pentru informații detaliate despre atracțiile și oportunitățile turistice din regiunea Moldovei, inclusiv locuri de interes pentru vizitatorii israelieni, bacauane.ro oferă un ghid complet

In loc de concluzii doresc sa adresez celor care conduc Agentiile de Turism din Romania si Israel, oficialitatilor din cele doua tari, sa-si uneasca eforturile pentru dezvoltarea relatiilor turistice pentru ca turistii romani ,israelieni si din alte tari, sa beneficieze de minunatele locuri, cu care Dumnezeu a binecuvantat Romania si Israelul, Tara Sfanta unde s-au nascut cele trei mari religii monoteiste.

Adrian Stanciulescu

Presedinte P.N.A.T.

 

Util:

More in:PNAT