Oaspeții neinvitați sub formă de șoareci și șobolani sunt extrem de deranjanți. Se strecoară în  casele din orașele rurale, dar tind să se stabilească și în interiorul clădirilor din zonele urbane. Prezența rozătoarelor poate fi de obicei recunoscută după zgomotele lor distincte, excrementele neobișnuite, cuiburile mici pe care le-au creat și urmele dinților pe hrană.

Merită să previi apariția lor, deoarece, pe lângă distrugerea obiectelor și a alimentelor, sunt purtători de boli și diverși paraziți. Articolul acesta va acoperi subiecte legate de amenințările reprezentate de rozătoarele care stau în preajma oamenilor și modalități de scăpa eficient de ei.

Prezența rozătoarelor în casă – informații de bază

Șoarecii și șobolanii se găsesc cel mai adesea în depozite, deoarece se stabilesc în locurile unde există cea mai mare cantitate de hrană. Prezența lor este vizibilă în special în perioadele de toamnă târzie și la începutul iernii în clădiri caracterizate prin standard scăzut și nivel ridicat de populație (cu toate acestea, aceasta nu este o regulă).

Rozătoarele ar trebui să fie urmărite atunci când temperaturile scad pentru prima dată, iar riscul apariției lor ar trebui redus la minimum prin curățarea regulată, tencuirea oricăror goluri și asigurarea alimentelor, care, totuși, ar putea să nu fie 100% eficiente. Dar, rozătoarele pot pătrunde și în apartamente și case prin golurile de pe acoperiș, prin conducte de canalizare sau ferestre și uși, iar atunci este esențial să apelezi la o firmă care oferă servicii profesionale de deratizare. Aceste companii sunt singurele care se pot lupta cu acesti daunatori.

Ce indică prezența șoarecilor și șobolanilor în gospodărie?

Prezența rozătoarelor este ușor de recunoscut, dar uneori trebuie să mergi să-i cauți. Probabil că vei găsi cele mai multe urme în încăperile pe care le folosești ocazional. Cel mai adesea, acestea sunt subsoluri, cămări, dulapuri pentru haine, mansarde nelocuite sau garaje. Rozătoarele evită oamenii, deși găsesc hrană și adăpost în apropiere. 

Un alt semn sunt alimentele roase. Pe alimentele care nu sunt ambalate, vei găsi urme de dinți care seamănă cu zgârieturi delicate. Ambalajele din plastic și carton pentru alimente vor fi, de asemenea, distruse într-un mod similar. 

De asemenea, mobilierul camerei va fi deteriorat: picioarele și părțile inferioare ale mobilierului vor fi zgâriate și mușcate. De asemenea, rozătoarele pot face găuri în pereți, ceea ce se întâmplă adesea în special în structurile din gips-carton.

Ce daune provoacă rozătoarele?

Printre diferiții dăunători, aproape că nu există mai multe amenințări decât șoarecii și șobolanii. Merită subliniat că aceste rozătoare nu numai că provoacă daune materiale, ci mai presus de toate sunt periculoase pentru oameni în multe feluri. Și doar o firmă care oferă servicii deratizare București te poate scăpa eficient de această amenințare.

În primul rând, șobolanii pot mușca și zgâria oamenii atunci când se confruntă cu o amenințare directă. În al doilea rând: atât șoarecii, cât și șobolanii poartă boli, bacterii și paraziți. Important este că oamenii se infectează nu numai ca urmare a contactului direct cu o rozătoare (de exemplu, atunci când mușcă). Tot ce trebuie să faci este să mănânci alimente cu care dăunătorii s-au hrănit anterior. Chiar și inhalarea aerului în camerele cu fecale de șobolan și șoarece poate provoca afecțiuni grave.

În al treilea rând: șobolanii și rozătoarele lasă fecale care contaminează alimentele. De asemenea, distrug echipamentele și chiar elementele structurii clădirii.

Util: