Pentru cei peste 4,2 milioane de angajați români care lucrează în domeniul privat, unul dintre beneficiile extra-salariale cele mai importante pe care le poate acorda un angajator se referă la posibilitatea decontării cheltuielilor ocazionate de plecarea în vacanță, alături de familie.

Legislația fiscală din țara noastră prevede două posibilități principale prin care aceste cheltuieli pot fi decontate în privat, în 2023: vouchere de vacanță și decontare directă.

 Care este diferența dintre cele două?

  • Voucherele de vacanță

Conform OUG 8/2009, voucherele de vacanță se pot acorda și pentru angajații din sistemul privat, în cuantum de cel mult șase salarii minime brute pe țară. Având în vedere că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, acesta a crescut de la 2.550 la 3.000 de lei, rezultă că angajatori pot să acorde tichete de vacanță în valoare de până la 18.000 de lei! Dacă această limită anuală este respectată, angajatorul este scutit de contribuția pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut. De altfel, singurul impozit datorat este cel pe venit, de 10%.  

Astfel, dacă ești un angajator responsabil, care vrea să îmbunătățească motivația și loialitatea angajaților, încearcă să le oferi acestora vouchere de vacanță prin care se pot achiziționa servicii turistice de cazare, masă și transport pe teritoriul României. Concret, unele dintre cele mai atractive tichete de vacanță din piață sunt cele de la Sodexo.ro, care au atașate numeroase discount-uri oferite la hoteluri și pensiuni cunoscute!

  • Decontarea serviciilor turistice

Spre deosebire de voucherele de vacanță, decontarea serviciilor turistice acoperă și străinătatea, în cazul în care angajații aleg să-și încarce bateriile într-un resort dintr-o țară exotică. Dacă decontarea se realizează în limita anuală a unui salariu mediu brut, în cuantum de 6.789 de lei în 2023, atunci nu se mai datorează niciun fel de taxă sau impozit!

Astfel, dacă vrei să-ți fidelizezi angajații, dedică un procent din bugetul companiei pentru decontarea acestor servicii turistice. Procedura este unul simplă: la finalul vacanței, în baza facturii aduse de angajat, acestuia i se decontează suma corespunzătoare din valoarea totală a serviciilor achitate.   

Cum se aplică?

Specialiștii în fiscalitate spun că angajatorii au, cel puțin în teorie, posibilitatea să asigure fiecărui salariat, pentru același concediu, atât vouchere cât și decontarea serviciilor. Însă, conform practicii și a scopului pentru care s-au introdus, ambele motivații extra-salariale introduc un regim fiscal preferențial, astfel încât aplicarea lor în sistem cumulativ ar asigura o dublare a acestor beneficii, fapt care contravine legii.      

În concluzie, dacă ești angajator, orice variantă ai alege, e una câștigătoare! Pe de o parte, cheltuiala din buget este mai mică decât în cazul altor categorii de beneficii datorită regimului fiscal aplicat, iar pe de altă parte angajații sunt mult mai fericiți că și-au menajat venitul familiei.    

Sursa foto: Freepik.com

Util: